Denna sida är arkiverad.

Uppgifter som publicerats efter 5.4.2022 finns på den förnyade webbplatsen.

Gå till den nya statistiksidan.

Publicerad: 6.3.2013

Största delen av de nyutexaminerade sysselsattes bättre år 2011 än året innan

Enligt Statistikcentralen hade största delen av de nyutexaminerade lättare att få arbete år 2011 än året innan. Sysselsättningen ökade mest i fråga om de nyutexaminerade med yrkesexamen på andra stadiet, dvs. drygt 2 procentenheter. Sjuttioen procent av dem hade arbete och 12 procent var arbetslösa. Av de arbetslösa var tre av fyra under 30 år. Av dem med yrkeshögskoleexamen fick 87 procent arbete och av dem som avlagt högre högskoleexamen, bl.a. magistrar och diplomingenjörer, 88 procent. Av nyutexaminerade doktorer var andelen likaså 88 procent. Sysselsättningen av nyutexaminerade har förbättrats eller varit oförändrad under drygt tio år med undantag för år 2009 då sysselsättningen försämrades.

Sysselsättningen bland de utexaminerade ett år efter examen 1998–2011, %

Sysselsättningen bland de utexaminerade ett år efter examen 1998–2011, %

Sysselsättningen bland nyutexaminerade mäts ett år efter utexamineringen. Sysselsättningen bland alla nyutexaminerade förbättrades med 2 procentenheter från året innan, andelen sysselsatta var 70 procent. Av alla nyutexaminerade studerade 17 procent vid sidan av arbetet och 14 procent studerade på heltid. Av studenterna studerade 38 procent och av nyutexaminerade med lägre högskoleexamen 29 procent.

Andelen arbetslösa minskade med en halv procentenhet. Andelen arbetslösa var 7 procent. Flest arbetslösa fanns det bland dem som avlagt yrkesexamen på andra stadiet, dvs. 12 procent. Bland dem som avlagt yrkeshögskoleutbildning var något under 6 procent arbetslösa och bland dem som avlagt högre högskoleexamen fyra och en halv procent.

Både bland män och bland kvinnor förbättrades placeringen i arbetslivet, med drygt tre procentenheter bland männen och med något under två procentenheter bland kvinnorna. Kvinnorna hade dock lättare att få arbete än männen. Andelen sysselsatta kvinnor var 10 procentenheter högre än motsvarande andel för män. Av alla nyutexaminerade hade 64 procent av männen och 74 procent av kvinnorna blivit sysselsatta. Av dem som avlagt yrkesexamen på andra stadiet hade 66 procent av männen och 77 procent av kvinnorna blivit sysselsatta. Av nyutexaminerade med yrkeshögskoleexamen hade 86 procent av männen och 88 procent av kvinnorna blivit sysselsatta. Av dem som avlagt högre högskoleexamen hade 90 procent av männen och 87 procent av kvinnorna blivit sysselsatta.

Det fanns variationer i hur de nyutexaminerade placerade sig efter utbildningsområde. Det var svårast för dem som avlagt examen inom kulturbranschen att få arbete. Andelen sysselsatta var 66 procent. Bäst efter utbildningsområde placerade sig de som avlagt examen inom skyddsbranschen och social-, hälso- och idrottsområdet. Andelen sysselsatta var över 88 procent. Inom alla utbildningsområden placerade sig nyutexaminerade med högskoleexamen bättre än nyutexaminerade med utbildning på andra stadiet. Flest arbetslösa inom det andra stadiet fanns det inom det naturvetenskapliga området och där var antalet arbetslösa störst bland nyutexaminerade med grundexamen inom informations- och kommunikationsteknik, 18 procent.

Sett efter landskap varierade sysselsättningen från 82 procent på Åland till 60 procent i Norra Karelen. Sysselsättningen var bättre än genomsnittet för hela landet på Åland samt i landskapen Nyland, Egentliga Tavastland och Österbotten.


Källa: Utbildning 2013. Statistikcentralen

Förfrågningar: Ritva Kaukonen 09 1734 3311, Anna Loukkola 09 1734 3678, koulutustilastot@stat.fi

Ansvarig statistikdirektör: Riitta Harala

Publikationen i pdf-format (227,2 kB)

Tabeller

Tabeller i databaser

Plocka ut de uppgifter som du behöver till tabeller, visa uppgifterna som diagram eller ladda ned data.

Tabellbilagor

Figurer

Uppdaterad 6.3.2013

Instruktion för hänvisning:

Finlands officiella statistik (FOS): Placering efter utbildning [e-publikation].
ISSN=1798-9450. 2011. Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 23.4.2024].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/sijk/2011/sijk_2011_2013-03-06_tie_001_sv.html