Denna statistik har lagts ned.

Statistiska uppgifter om detta ämne publiceras i samband med en annan statistikgren.

Statistiska uppgifter om detta ämne publicerade efter 5.4.2022.

Denna sida är arkiverad.

Publicerad: 13.12.2012

Utrikeshandeln med tjänster visade ett klart överskott

Enligt Statistikcentralens slutliga uppgifter i statistiken över utrikeshandel med tjänster minskade värdena av exporten och importen av tjänster år 2011 Exporten av tjänster uppgick till 14,9 miljarder euro, medan importen av tjänster var 11,0 miljarder euro. Både exporten och importen minskade med omkring 0,2 miljarder euro jämfört med år 2010, vilket innebar att överskottet i utrikeshandeln med tjänster var oförändrad på omkring 3,9 miljarder euro.

Import, export och överskott av utrikeshandel i tjänster 2002–2011, milj. euro

Import, export och överskott av utrikeshandel i tjänster 2002–2011, milj. euro

Strukturerna av exporten och importen av tjänster avviker klart från varandra. De mest betydande källorna för exportintäkter av tjänster var på annat håll ospecificerade företagstjänster, datatekniktjänster samt royaltyer och licensavgifter. Även om på annat håll ospecificerade företagstjänster är den största enskilda tjänsteposten har dess andel av exporten minskat fr.o.m. år 2007. Royaltyernas och licensavgifternas andel har däremot ökat ända sedan år 2006. De mest betydande tjänsteposterna inom importen av tjänster var forsknings- och utvecklingstjänster samt på annat håll ospecificerade företagstjänster. På annat håll ospecificerade företagstjänster omfattar varuförmedling och andra tjänster i samband med varuhandel, bruksleasing, övriga företagstjänster samt koncerninterna tjänster, ej hänförliga till någon annan kategori.

Granskat efter tjänstepost kom det största överskottet inom utrikeshandel med tjänster från datatekniktjänster och på annat håll ospecificerade företagstjänster. Forsknings- och utvecklingstjänster samt reklam, marknadsundersökning och opinionsmätningar var tjänsteposter som visade ett betydande underskott. Inom royaltyer och licensavgifter har överskottet ökat fr.o.m. år 2008 med omkring 0,5 miljarder euro per år. År 2011 uppgick överskottet till omkring 1,4 miljarder euro. Underskottet inom andra företagstjänster uppgick till 0,9 miljarder euro år 2011. Ännu år 2007 visade posten i fråga ett överskott på 3,2 miljarder euro.

Inom exporten av tjänster var Sverige och Förenta staterna våra viktigaste handelspartners år 2011. Från Förenta staterna fick Finland inkomster i huvudsak från royaltyer och licensavgifter, medan exporten till Sverige var jämnare fördelad mellan de olika tjänsteposterna. Exporten av tjänster till Kina och Indien minskade avsevärt jämfört med år 2010.

De viktigaste importländerna när det gäller tjänster var Tyskland, Förenta staterna. Sverige och Storbritannien. Från Tyskland, Förenta staterna och Storbritannien importerades mest forsknings- och utvecklingstjänster. När det gäller Sverige var den största tjänsteposten koncerninterna tjänster, ej hänförliga till någon annan kategori. Importen från Tyskland fortsatte att minska, men importen från Sverige ökade kraftigt jämfört med år 2010.

Statistiken över utrikeshandel med tjänster baserar sig på Statistikcentralens årliga och kvartalsvisa enkäter om utrikeshandel med tjänster. Uppgifterna omfattar handeln med tjänster mellan koncernföretag. Statistiken omfattar inte uppgifter om transport, turism och försäkrings- och finansieringstjänster.


Källa: Utrikeshandel med tjänster 2011, Statistikcentralen

Förfrågningar: Risto Sippola 09 1734 3383, Marjatta Tenhunen 09 1734 2927, globalisaatio.tilastot@stat.fi

Ansvarig statistikdirektör: Leena Storgårds

Publikationen i pdf-format (279,7 kB)

Tabeller

Tabeller i databaser

Plocka ut de uppgifter som du behöver till tabeller, visa uppgifterna som diagram eller ladda ned data.

Tabellbilagor


Uppdaterad 13.12.2012

Instruktion för hänvisning:

Statistik: Utrikeshandel med tjänster [e-publikation].
ISSN=1798-3517. 2011. Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 18.4.2024].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/pul/2011/pul_2011_2012-12-13_tie_001_sv.html