Denna statistik har lagts ned.

Statistiska uppgifter om detta ämne publiceras i samband med en annan statistikgren.

Statistiska uppgifter om detta ämne publicerade efter 5.4.2022.

Denna sida är arkiverad.

Publicerad: 8.6.2009

Koncernverksamheter ökade utrikeshandeln med tjänster år 2008

Exporten och importen av tjänster ökade år 2008 enligt de preliminära uppgifter i statistiken över utrikeshandel med tjänster. Ökningen berodde särskilt på att ekonomiska aktiviteter inom internationella koncerner ökade och koncernverksamheter koncentrerades från utlandet till Finland. När det gäller exporten syns förändringarna särskilt inom export av datateknik och byggtjänster. Inom importen är tillväxten, som beror på den ökade internationaliseringen, fördelad på flera poster, men kan noteras som en ökning av särskilt forsknings- och utvecklingstjänster. Överskott i utrikeshandel med tjänster ökade med över ett miljard euro i jämförelse med år 2007.

Finlands viktigaste handelspartner i fråga om export av tjänster var Tyskland, Indien och Sverige. På motsvarande sätt var de viktigaste länderna i fråga om import av tjänster Tyskland, Förenta staterna och Sverige.

När det gäller exporten ökade också royaltyn och licensavgifter betydligt. Exporten av telekommunikation och övriga företagstjänster minskade år 2008. Särskilt minskningen av nettoinkomsterna från trading gjorde att exporten av övriga företagstjänster sjönk.

Ökningen av importen fördelade sig jämnare på tjänsteposterna. Utöver forsknings- och utvecklingstjänster ökade importen av royaltyn och licensavgifter, reklam och marknadsundersökning samt datatekniktjänster betydligt.

Statistiken över utrikeshandel med tjänster baserar sig på Statistikcentralens enkät om utrikeshandel med tjänster. Statistiken omfattar varken transport, turism eller försäkrings- och finansieringstjänster.


Källa: Utrikeshandel med tjänster 2008, preliminära uppgifter, Statistikcentralen

Förfrågningar: Jaakko Salmela (09) 1734 2953, Marjatta Tenhunen (09) 1734 2927

Ansvarig statistikdirektör: Leena Storgårds

Publikationen i pdf-format (222,2 kB)

Tabeller

Tabeller i databaser

Plocka ut de uppgifter som du behöver till tabeller, visa uppgifterna som diagram eller ladda ned data.

Tabellbilagor


Uppdaterad 8.6.2009

Instruktion för hänvisning:

Statistik: Utrikeshandel med tjänster [e-publikation].
ISSN=1798-3517. 2008. Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 19.4.2024].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/pul/2008/pul_2008_2009-06-08_tie_001_sv.html