Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastotietoa tästä aiheesta julkaistaan toisen tilaston yhteydessä.

5.4.2022 jälkeen julkaistuja tilastotietoja tästä aiheesta

Tämä sivu on arkistoitu.

Maatilatalouden tulo- ja verotilaston laatuseloste

1. Tilastotietojen relevanssi

Maatilatalouden tulo- ja verotilasto on vuosittain rekisteripoimintana laadittava tilasto. Maatilatalouden tulo- ja verotilasto kuvaa ensisijaisesti verotusta koskevia tietoja. Se sisältää tietoja muun muassa veronalaisista tuloista, varoista, veloista ja maksetuista veroista. Tilastoa on laadittu vuodesta 1973 lähtien.

Tilasto kuvaa perheviljelmätyyppisen maatilatalouden harjoittajan maatilan tuloja, varoja, velkoja ja maksettuja veroja. Muiden kuin luonnollisten henkilöiden hallinnassa olevien maatilojen tulot eivät sisälly tilastoon. Tilaston tulotiedot kuvaavat parhaiten tulotasoa ja tulorakennetta sekä niissä tapahtuneita muutoksia. Vuosittaisia tulonmuutoksia tarkasteltaessa on otettava huomioon, että keskiarvotietoihin vaikuttavat paitsi yksittäisen maatilan tulonmuutos myös maatilojen lukumäärissä sekä tuotantosuuntien välisessä rakenteessa tapahtuneet muutokset.

Tilastossa käytetyt alueluokitukset ovat: koko maa, maakunta ja kunta. Muut keskeiset luokittelumuuttujat ovat viljelijän ilmoittama maatilan tuotantosuunta, maatilan koko ja viljelijän ikä. Maatilojen tulorakenteen muutoksen seuraamiseksi veronalaiset tulot on jaettu kolmeen luokkaan: 1) työtulot ja tulonsiirrot, 2) maatilatalouden tulot sekä 3) muut tulot. Työtuloiksi on luokiteltu palkkatulot, joita ovat palkkatulot pää- ja sivutoimesta, luontoisedut, merityötulo, erilaiset palkkiot sekä hankintatyön arvo metsätaloudesta. Tulonsiirtoja ovat sairausvakuutuksen päivä-, äitiys- ja vanhempainrahat, työttömyysturvaetuudet, joita ovat muiden muassa työttömyyspäiväraha ja työmarkkinatuki, työharjoittelutuki, vuorottelukorvaus, koulutustuki ja yrittäjän työllistämistuki, lapsen kotihoidon tuki ja yksityisen hoidon tuki, opintorahat sekä eläketulot, joita ovat kaikki työ- tai virkasuhteeseen perustuvat sekä muut veronalaiset eläkkeet. Loput tulot ovat muita tuloja.

On syytä vielä todeta, että verotuksessa osa maatalous -toimialaan kuuluvista toiminnoista, esimerkiksi turkistarhaus ja kasvihuonetuotanto, käsitellään elinkeinotoiminnan tulolähteinä, ja siten näiden toimintojen tulot eivät sisälly maatalouden tuloihin.

2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus

Maatilatalouden tulo- ja verotilasto on kokonaistutkimus. Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen verovuotta vastaavan tilastollisen maatilarekisterin luonnollisen henkilön tunnuksella (= yksityinen henkilö) merkittyjen tilojen viljelijän henkilötunnuksen avulla poimitaan verohallituksen tietokannasta muokatusta aineistosta viljelijää ja puolisoa koskevat tiedot. Viljelijän ja puolison tiedot summataan yhteen ja kohdennetaan heidän hallinnassaan olevaan maatilaan. Luokitellussa aineistossa maatiloja koskevat tiedot esitetään keskiarvoina.

3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus

Tulotiedot ovat käytettävissä kaikilta henkilöiltä, jotka ovat saaneet veronalaisia tuloja tai omistaneet veronalaisia varoja vähintään kahden euron edestä. Verotietokannassa on välittömän verotuksen toimittamiseen tarvittavia tietoja, esimerkiksi tiedot veronalaista tuloista, varallisuudesta, vähennyksistä, maksuunpannuista ennakoista ja veroista. Tilaston laatu on suoraan riippuvainen lähdeaineiston laadusta.

Milloin tulot tai varat eivät ole veronalaisia, ne jäävät tilaston kuvauksen ulkopuolelle. Verovapaita tuloja ovat eräät sosiaaliset tulonsiirrot ja osa omaisuustuloista. Verovapaita varoja ovat verovelvollisen maataloustuotantoaan varten pitämät kotieläimet ja hänen harjoittamastaan maataloudesta saamansa tuotteet ja sitä varten hankitut siemenet, lannoitteet, väkirehut ja muut sellaiset tarvikkeet. Myös verovelvollisen porotaloutta varten pitämät porot ovat varallisuusverosta vapaita. Puutteellisuudet rekisterissä (henkilötunnus), rekisteritietojen vastaamattomuus (tilastolliseen maatilarekisteriin luonnollisen henkilön hallintaan merkityn maatilan haltija ei ole fyysinen verovelvollinen) johtavat katoon. Mikäli maatilan sijaintikunta ja verovelvollisen kotikunta poikkeavat toisistaan, maatila ei sisälly tilaston maatilaperusjoukkoon.

4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Tilasto ilmestyy vuosittain. Tilastossa olevat tiedot ovat kertymätietoja koko vuodelta. Ilmestymisajankohta on noin puolitoista vuotta verovuoden päättymisestä. Tiedot ovat lopullisia.

5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys

Maatilatalouden tulo- ja verotilastoa on julkaistu vuosittain Maa-, metsä- ja kalatalous -sarjassa. Kunnittaisia tietoja tilaston aineistosta on myös Tilastokeskuksen ylläpitämässä aluetietokannassa. Aineistoista tehdään myös erityisselvityksiä asiakkaan pyynnöstä

6. Tilastojen vertailukelpoisuus

Maatilatalouden tulo- ja verotilastoa on laadittu vuodesta 1973 lähtien, jolloin vuoden 1970 maatalouslaskentaan perustuva maatilarekisteri oli ensi kerran käytettävissä. Vuonna 1993 siirryttiin luonnollisten henkilöiden ja kuolinpesien ansio- ja pääomatulojen osalta erilliseen verotuskohteluun. Yhtymät eivät enää ole erillisiä verovelvollisia vaan niiden tulo jaetaan vuodesta 1993 lähtien kokonaan osakkaille. Vähennysjärjestelmän suurimmat muutokset koskivat korkojen vähennysoikeuksia. Muut muutokset koskivat mm. tulolähdejakoa, veronsaajia ja verotusmenettelyä. Tulolähteitä ovat elinkeinotoiminnan tulolähde, maatalouden tulolähde ja henkilökohtaisen tulon tulolähde. Erillistä kiinteistötulolähdettä ei ole, vaan kiinteistöstä saatava tulo verotetaan sen tulolähteen tulona, johon kiinteistö kuuluu. Metsätaloudesta saatu tulo ei enää kuulu maatalouden kanssa samaan tulolähteeseen vaan henkilökohtaisiin tuloihin. Tulolähdejaon merkitys on lähinnä siinä, ettei tappioita voi vähentää toisen tulolähteen tuloista, poikkeuksena kuitenkin pääomatuloista vähennettävät tulolähteen tappiot. Pääomatuloja verotettiin vuosina 1993 - 1995 yhtenäisen 25 prosentin, vuosina 1996 - 1999 28 prosentin verokannan mukaan. Ansiotuloista vero määräytyy valtionverotuksessa progressiivisen veroasteikon mukaisesti. Pääomatuloista vero maksetaan valtiolle, ansiotuloista valtiolle ja verovelvollisen kotikunnalle ja seurakunnalle.

7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys

Maatilatalouden tulo- ja verotilaston lisäksi Tilastokeskus julkaisee vuosittain otokseen perustuva maatilatalouden yritys- ja tulotilastoa. Se kuvaa kassavirtapohjaisesti maatilojen tuloja, menoja, varoja ja velkoja. Tilaston tutkimusyksikkö on maatila, jota verotetaan maatilatalouden tuloverolain mukaan. Tilaston perusjoukkoon kuuluvat siis kaikki maatilat, ei vain luonnollisten henkilöiden hallussa olevat maatilat. Keskeinen tunnusluku on tulos maataloudesta, joka kuvaa viljelijäperheen työlle ja omalle pääomalle jäävää rahallista korvausta. Maatalouden yrittäjätuloa koskevia tietoja julkaistaan vuosittain myös kansantalouden tilinpidossa. Siinä käytetyt tulokäsitteet poikkeavat kuitenkin maatilatalouden tulo- ja verotilastossa käytetyistä.


Päivitetty 3.6.2005

Viittausohje:

Tilasto: Maatilatalouden tulo- ja verotilasto [verkkojulkaisu].
Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 26.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/mtuve/mtuve_2005-06-03_laa_001.html