Suomen virallinen tilasto

Maatalouden tuottajahintaindeksi

Tuottaja: Tilastokeskus
Tiedot:

Tuorein julkistus:
Viljan tuottajahinta nousi neljänneksen - kuiva kesä tuotti niukan sadon
15.11.2018
Maatalouden tuottajahinnat nousivat 2,8 prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä. Ilman turkistuotantoa nousu oli 4,1 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Kuivan kesän tuottama pääosin laadukas, mutta määrältään heikko sato nosti rajusti viljojen tuottajahintoja. Keskimäärin viljojen hinnat nousivat neljänneksen. Rehuohra kallistui eniten, lähes 30 prosenttia. Myös heinän ja säilörehun hinnat nousivat reippaasti, 16 prosenttia. Niukka sato koettelee koko Eurooppaa. Rehusta voi tulla pulaa tulevana talvena ja eläintuotannon kustannukset kasvavat. Lihan tuottajahinta on noussut toistaiseksi verkkaisesti. Sianlihan ja siipikarjan tuottajat saavat nyt 2 prosenttia paremman hinnan kuin vuosi sitten. Naudan lihan tuottajahinta nousi 3,8 prosenttia ja on kivunnut lähelle 2000-luvun ennätystasoa. Maidon tuottajahinta laski 4,9 prosenttia. Turkistuotannon vaikeana jatkuva markkinatilanne laski nahkojen hintoja 12,4 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tuoreimmasta maatalouden tuottajahintaindeksistä. Indeksi kertoo, kuinka paljon maataloustuotteiden hinnat ovat muuttuneet perusajankohtaan verrattuna.

Seuraava julkistus:
15.2.2019

Kuvaus: Maatalouden tuottajahintaindeksi mittaa kasvi- ja eläintuotteiden tuottajahintojen kehitystä viljelijän kannalta. Indeksi kertoo kuinka paljon maatalouden tuottajahinnat ovat muuttuneet verrattuna perusajankohtaan. Indeksin painorakenne perustuu kansantalouden tilinpidon maataloutta koskeviin tietoihin. Perusvuosi vaihdetaan viiden vuoden välein, jolloin myös korjataan painorakennetta ja uudistetaan nimike- ja tiedonantajaotoksia. Tällä hetkellä on käytössä 2015=100-–indeksi. Indeksin sisältö on kuvattu tarkemmin Eurostatin julkaisussa: Maataloushintatilastojen käsikirja.
Lue koko kuvaus >>>
Asiasanat: hinnat, hintaindeksit, indeksit, maatalouden tuottajahintaindeksi, maatalous, maataloustuotteet, tuottajahinnat.
Tilastot asiasanoittain >>>
Muutos: Maatalouden tuottajahintaindeksi on uudistettu
15.5.2018
Maatalouden tuottajahintaindeksi on uudistettu ja sen perusvuodeksi on muutettu vuosi 2015.

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Maatalouden tuottajahintaindeksi [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-6529. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 19.1.2019].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/mthi/index.html