Suomen virallinen tilasto

Maatalouden tuottajahintaindeksi

Tuottaja: Tilastokeskus
Tiedot:

Tuorein julkistus:
Maataloustuotteiden tuottajahintojen nousu jatkuu vahvana
15.2.2018
Maatalouden tuottajahinnat nousivat 6,5 prosenttia vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä. Lähes kaikkien maataloustuotteiden hinnat nousivat selvästi vuoden takaisiin hintoihin verrattuna. Maidon tuottajahinta nousi viisi prosenttia, mutta on edelleen yleistä hintakehitystä alemmalla tasolla. Kotimaisen viljan, erityisesti rehuohran, hinta nousi kymmenyksen maailmanmarkkinahintojen vanavedessä. Satovahinkojen ja lisääntyneiden kuivauskustannusten kanssa painiville viljelijöille tämä oli hyvä uutinen. Naudan ja sianlihan tuottajahinnat nousivat seitsemisen prosenttia. Siipikarjan lihan hinta laski hieman. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tuoreimmasta maatalouden tuottajahintaindeksistä. Indeksi kertoo, kuinka paljon maataloustuotteiden hinnat ovat muuttuneet perusajankohtaan verrattuna.

Seuraava julkistus:
15.5.2018

Kuvaus: Maatalouden tuottajahintaindeksi mittaa kasvi- ja eläintuotteiden tuottajahintojen kehitystä viljelijän kannalta. Indeksi kertoo kuinka paljon maatalouden tuottajahinnat ovat muuttuneet verrattuna perusajankohtaan. Indeksin painorakenne perustuu kansantalouden tilinpidon maataloutta koskeviin tietoihin. Perusvuosi vaihdetaan viiden vuoden välein, jolloin myös korjataan painorakennetta ja uudistetaan nimike- ja tiedonantajaotoksia. Tällä hetkellä on käytössä 2010=100–indeksi. Indeksin sisältö on kuvattu tarkemmin Eurostatin julkaisussa: Maataloushintatilastojen käsikirja.
Lue koko kuvaus >>>
Asiasanat: hinnat, hintaindeksit, indeksit, maatalouden tuottajahintaindeksi, maatalous, maataloustuotteet, tuottajahinnat.
Tilastot asiasanoittain >>>
Muutos: Maatalouden tuottajahintaindeksin tietosisältö supistuu
18.12.2014
Tilaston tietosisältö supistuu vuonna 2015.

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Maatalouden tuottajahintaindeksi [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-6529. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 26.4.2018].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/mthi/index.html

Jaa