Tästä tilastosta on olemassa uudempi julkaisu

Tuorein julkaisu: Maatalouden tuottajahintaindeksi 2019, 3. vuosineljännes

Julkaistu: 15.5.2019

Maatalouden tuottajahinnat nousivat 3,4 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna

Tilastokeskuksen mukaan maatalouden tuottajahinnat nousivat 3,4 prosenttia vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä vuotta aiempaan verrattuna. Kasvituotteiden hinnat nousivat lähes 16 prosenttia. Lihojen ja eläintuotteiden hinnat laskivat reilut 3 prosenttia.

Kokonaisindeksin nousuun vaikutti etenkin viljojen ja vihannesten kallistuminen. Suurin vaikutus oli kauralla, jonka hinta kohosi 51 prosenttia vuodessa. Ohra kallistui 29 ja vehnä 38 prosenttia.

Kokonaisindeksin nousua hillitsi maidon ja turkisten halpeneminen. Maidon hinta laski vajaat 6 ja turkisnahkojen 21 prosenttia.

Maatalouden tuottajahintaindeksi 2015=100, 1. vuosineljännes 2019

Indeksi (2015=100) Pisteluku I/2019 1) Neljännesvuosimuutos, % 1) Vuosimuutos, % 1)
Kokonaisindeksi 108,9 0,3 3,4
Kokonaisindeksi, pl. turkistuotanto 113,7 0,6 5,3
Kasvituotos 128,7 1,2 15,7
Eläintuotos 98,8 -0,3 -3,4
1) Vuosi 2019 on ennakollinen kunnes maidon lopullinen jälkitilitys on tiedossa

Lähde: Maatalouden tuottajahintaindeksi 2015=100. Tilastokeskus

Lisätietoja: Erika Artimo 029 551 3654, Toni Udd 029 551 3380, mthi@stat.fi

Vastaava tilastojohtaja: Ville Vertanen

Julkaisu pdf-muodossa (258,5 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Liitetaulukot

Kuviot
Laatuselosteet
Tietojen tarkentuminen

Päivitetty 15.5.2019

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Maatalouden tuottajahintaindeksi [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-6529. 1. vuosineljännes 2019. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 18.11.2019].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/mthi/2019/01/mthi_2019_01_2019-05-15_tie_001_fi.html