Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 15.5.2007

Maatalouden tuottajahinnat nousivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä

Maatalouden tuottajahintaindeksi nousi 5,5 prosenttia vuoden 2006 ensimmäisestä vuosineljänneksestä vuoden 2007 vastaavaan ajankohtaan. Ilman turkistuotantoa tuottajahinnat nousivat 8,0 prosenttia.

Kasvituotoksen hintaindeksi nousi vuodessa yli seitsemäntoista prosenttia. Eläintuotoksen hintaindeksi laski 0,2 prosenttia, mutta nousi 2,4 prosenttia ilman turkisnahkoja. Kokonaisindeksin nousuun vaikuttivat erityisesti viljan, vihannesten ja puutarhatuotteiden sekä perunan hintojen nousu. Viljan hinnat olivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä lähes kaksikymmentäviisi prosenttia ja perunan hinnat viisikymmentä prosenttia korkeammat kuin vuotta aiemmin. Kauran hinta nousi eniten. Turkisnahkojen hinnat laskivat yli kymmenen prosenttia. Naudan lihan hinta nousi yli viisi ja sianlihan hinta lähes neljä prosenttia. Maidon hinta nousi 0,3 prosenttia.

Maatalouden tuottajahintaindeksin neljännesvuosi- ja vuosimuutokset ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2007

Indeksi (2000=100) I / 2007* Muutos -%
IV/2006 - I/2007*
Muutos -%
I/2006- I/2007*
Kokonaisindeksi 105,7 -1,5 5,5
Kokonaisindeksi, pois lukien turkistuotanto 105,1 -2,1 8,0
Kasvituotos 116,4 3,9 17,3
Eläintuotos 100,5 -4,4 -0,2
* 2007 ennakollinen kunnes maidon ja lihan lopulliset jälki- ja lisätilihinnat tiedossa. Vuoden 2006 tiedot ovat lopullisia.

Maatalouden tuottajahinnat nousivat viime vuonna 4,3 prosenttia

Maatalouden tuottajahinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna keskimäärin 4,3 prosenttia vuoteen 2005 verrattuna, kun hinnoissa on huomioitu maidon ja lihan jälki- ja lisätilit. Tuottajahintojen nousu johtuu pääasiassa kasvituotoksen hintojen kallistumisesta 4,8 prosentilla. Eläintuotoksen hinnat nousivat 4,1 prosenttia vuoden 2005 tasosta. Viljakasvien hinnat nousivat 9,5 prosenttia, vihannesten ja puutarhatuotteiden 6,5 prosenttia. Teuraslihan hinnat laskivat 0,6 prosenttia, mutta eri lihojen hinnat kehittyivät eri suuntaan. Naudanlihan hinta nousi 3,2 prosenttia. Siipikarjanlihan hinta laski kuusi ja puoli prosenttia ja sianlihan hinta laski yli kaksi prosenttia. Maidon hinta nousi 1,1 prosenttia. Meijerit maksoivat maidosta suurempaa jälkitiliä vuonna 2006 kuin edellisenä vuonna.

Maatalouden tuottajahintaindeksi (2000=100), 2005 - 2006 vuosimuutos %

Lähde: Maatalouden tuottajahintaindeksi 2000=100. Tilastokeskus

Lisätietoja: Pentti Wanhatalo (09) 1734 3466, mthi@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Kari Molnar

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Kuviot

Päivitetty 15.5.2007

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Maatalouden tuottajahintaindeksi [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-6529. 1. vuosineljännes 2007. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 28.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/mthi/2007/01/mthi_2007_01_2007-05-15_tie_001.html