Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Moottoriajoneuvokantatilasto: laatuseloste

1. Tilastotietojen relevanssi

Tilastokeskus julkaisee vuosittain tilastoja ajoneuvokannasta. Tilastot kuvaavat rekisteröityjen ajoneuvojen määrää Manner-Suomessa. Ajoneuvohallintokeskus luovuttaa tiedot ajoneuvoliikennerekisterissä olevista ajoneuvoista neljännesvuosittain Tilastokeskukselle. Ahvenanmaalla ajoneuvorekisteriä ylläpitää Ålands Motorfordonsbyrå, jolta Tilastokeskus saa vuosittain summatiedot rekisterissä olevista ajoneuvoista.

Suomessa rekisteröintivelvollisuuden alaisia tieliikenteen ajoneuvoja ovat henkilö-, paketti-, kuorma- ja linja-autot, moottoripyörät, mopot, moottorikelkat, traktorit, moottorityökoneet sekä perävaunut. Kevyet kolmi- ja nelipyöräiset ajoneuvot (L5e, L6e ja L7e) rinnastetaan lainsäädännössä yleensä mopoihin. Ajoneuvokantatilastojen määritelmät perustuvat ajoneuvolainsäädäntöön ja tilastoissa käytetään kansainvälisiä luokituksia (esim. kantavuusluokat).

Kunta- ja maakuntakohtaisten ajoneuvokantatilastojen tuotannossa käytetään tilastovuonna voimassa olevaa Tilastokeskuksen kuntapohjaista alueluokitusta. Tilastojen tuotannossa noudatetaan tilastolakia.

Ajoneuvokantatilastoja käytetään apuna mm. liikenne- ja tiesuunnittelussa, kaavoituksessa, liikennemääräennusteissa, liikennelupapolitiikassa, ajoneuvolainsäädännön kehittämisessä, yrityssuunnittelussa sekä markkinatutkimuksissa. Käyttö on sekä valtakunnallista (esim. liikenne- ja viestintäministeriö, Tiehallinto, yritykset) että paikallista (esim. kunnat). Tietoja käytetään myös kansainvälisissä tilastoissa.

2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus

Ajoneuvokantatilastojen perusjoukon muodostavat rekisterissä olevat ajoneuvot. Kyseessä on kokonaistutkimus eli mukana ovat kaikki rekisteröidyt ajoneuvot. Tilaston ulkopuolelle jäävät puolustusvoimien erillisrekisterissä olevat ajoneuvot sekä Ahvenanmaalla rekisteröidyt ajoneuvot, joista Tilastokeskus saa summatietoja vain vuositasolla. Ajoneuvokantatilastoissa käytetty tilastoyksikkö on ajoneuvo.

3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus

Ajoneuvokantatilastojen laatu on sidoksissa ajoneuvorekisterin laatuun. Ajoneuvorekisterissä on jonkin verran puutteita ja virheitä. Niitä korjataan tilastojen laadun parantamiseksi mahdollisuuksien mukaan mm. vertaamalla aineiston muiden ajoneuvojen tietoihin.

Ajoneuvokannan kuntakohtaiset tilastot perustuvat haltijan postinumeron mukaiseen kuntaan. Postinumeroalueet eivät kuitenkaan täysin noudata kuntarajoja, mikä aiheuttaa pientä vääristymää kuntakohtaisiin ajoneuvotilastoihin. Kahden kunnan alueelle ulottuvan postinumeroalueen ajoneuvot sijoitetaan tilastoissa siihen kuntaan, jonka alueella enemmistö postinumeroalueen asukkaista asuu.

4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Ajoneuvokantatilasto julkaistaan Tilastokeskuksen internetsivuilla vuosittain. Julkaisupäivä on helmikuun 15. Julkaistavassa tilastossa on mukana tiedot sekä Manner-Suomessa että Ahvenanmaalla rekisterissä olevista ajoneuvoista. Tilastossa esitettävät tiedot ovat lopullisia ja tilastoajankohta on 31.12.

5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys

Tilastot ajoneuvokannasta ovat nähtävillä Tilastokeskuksen internet-sivuilla helmikuun 15. päivänä. Samaan aikaan julkaistaan ajoneuvolajikohtaisia kokonaismääriä kuvaavat aikasarjat Tilastokeskuksen StatFin-tietokannassa. Tilastokeskuksen tuottamista ajoneuvokantatilastoista tiedottavat myös Ajoneuvohallintokeskus ja Autoalan tiedotuskeskus. Ajoneuvohallintokeskus julkaisee neljännesvuosittain ajoneuvokantatilaston internet-sivuillaan.

Ajoneuvokantatilastoja julkaistaan myös vuosittain ilmestyvässä Moottoriajoneuvot-julkaisussa. Rekisterissä olevien ajoneuvojen määrät esitetään julkaisussa aikasarjana vuodesta 1922 lähtien.

Ajoneuvohallintokeskukselta neljännesvuosittain saatavista ajoneuvokantatiedoista voidaan tehdä maksullisia tilastoja Manner-Suomen osalta (ilman Ahvenanmaata) asiakkaan toivomuksen mukaisesti.

6. Tilastojen vertailukelpoisuus

Ajoneuvolajikohtaiset ajoneuvojen kokonaismäärät ovat vertailukelpoisia aikaisempiin vuosiin.

Maakunta- ja kuntakohtaisia tietoja vertailtaessa on otettava huomioon tapahtuneet kuntaliitokset, sillä kuntatilastot tehdään aina tilastovuonna voimassaolevan kuntaluokituksen mukaisesti. Vuoteen 1999 asti kuntakohtaiset ajoneuvokantatilastot tehtiin ajoneuvorekisteriin merkityn ajoneuvon kunnan perusteella. Vuodesta 2000 lähtien ajoneuvolle on johdettu kunta haltijan postinumeron perusteella.


Päivitetty 10.5.2005

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Moottoriajoneuvokanta [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-856X. 2004, Moottoriajoneuvokantatilasto: laatuseloste . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 28.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/mkan/2004/mkan_2004_2005-05-10_laa_001.html