Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.

Tämä sivu on arkistoitu.

Laatuseloste: Korkean teknologian ulkomaankauppa 2007

1. Tilastotietojen relevanssi

1.1. Yhteenveto tuotteen tietosisällöstä ja käyttötarkoituksesta

Korkean teknologian ulkomaankauppatilasto kuvaa Suomen ja muiden maiden korkean teknologian tavarakauppaa ja kaupan muutosta vuositasolla. Tilasto sisältää toimialan, tuoteryhmän ja alueen mukaan luokiteltuja tuonti-, vienti- ja kauppatasetietoja tarkasteluvuodelta. Tilastossa on myös tietoja korkean teknologian ulkomaankaupan pidemmän aikavälin kehityksestä. Muuttujana on korkean teknologian ulkomaankaupan rahallinen arvo.

Korkean teknologian ulkomaankauppatilastoja käyttävät erityisesti julkinen tiede- ja teknologiahallinto, viranomaistahot ja tutkijat sekä kansainvälisiä vertailutietoja kokoavat organisaatiot kuten OECD. Tiedot on myös suunnattu kaikille alan kehityksestä kiinnostuneille tahoille.

1.2 Keskeiset käsitteet ja luokitukset

Korkean teknologian toimialat ja tuoteryhmät määritellään niiden teknologiaintensiteetin, eli tutkimus- ja kehittämismenojen ja liikevaihdon välisen suhteen mukaan. Tutkimusintensiteetin on oltava vähintään neljä prosenttia.

Tiedot korkean teknologian ulkomaankaupasta pohjautuvat OECD:n tuotemääritelmiin vuodelta 1997. Korkean teknologian nykyiset toimialamääritelmät ovat vuodelta 2001. Tilastoluokituksena on Standardoitu ulkomaankaupan tavaraluokitus (Standard International Trade Classification, SITC). SITC-luokitus soveltuu parhaiten mm. tutkittaessa Suomen kaupan tavarajakaumaa tietyn maan tai maaryhmän kanssa.

Korkean teknologian ulkomaankaupan tilastojen laadinnassa käytetään NACE- ja SITC-luokitusten siirtymävaiheessa Eurostatin esittämiä vanhojen ja uusien luokitusversioiden vastaavuustaulukoita. NACE-toimialaluokituksessa vastaavuustaulukko on käytössä versioiden Rev.1.1 ja 2 välillä ja SITC-tavaraluokituksessa versioiden Rev.3 ja Rev.4 välillä. Koska syyskuussa 2008 tilaston julkistusvaiheessa käytössä olleita SITC Rev.4 –luokituksen mukaisia korkean teknologian tuoteryhmiä ei ollut vielä hyväksytty, ovat vuoden 2007 tiedot näin ollen ennakollisia.

1.3 Lait ja asetukset

Tiede- ja teknologiatilastojen tuotannossa sovelletaan tilastolakia (280/2004). Lisäksi tilastojen laadintaa ohjaa EU:n tiede- ja teknologiatilastoja koskeva Komission asetus (EY) N:o 753/2004.

2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus

Korkean teknologian tuotteiden ulkomaankauppatiedot jalostetaan muiden tilastontuottajien keräämistä valmiista aineistoista. Suomen osalta tiedot saadaan Tullihallituksen ULJAS-tietokannasta. Ulkomaisten tietojen lähteenä on OECD:n kansainvälisen kaupan tilasto. Tilasto on luonteeltaan kokonaistutkimus.

3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus

Tilaston laadinnassa noudatetaan OECD:n suosituksia.

4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Korkean teknologian tuotteiden ulkomaankauppatietoja julkaistaan vuosittain. Suomen ja muiden maiden välisen kaupan tilastotietojen julkistamisajankohta on yleensä tilastovuotta seuraava toukokuu (t+5). Kansainvälisiä tietoja muiden maiden välisestä kaupasta julkaistaan samaan aikaan, mutta vuoden viiveellä (t+17).

5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys

Tilaston tiedot julkaistaan kokonaisuudessaan Tilastokeskuksen internet-sivuilla, jossa on saatavilla myös PDF-muotoinen sähköinen julkaisu. Tiedot julkistetaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ja internet-sivuilla julkaistavat muu materiaali toteutetaan suomeksi ja englanniksi.

Aihepiirin tietoja on painetussa muodossa saatavilla tiede- ja teknologiatilastojen vuosijulkaisuissa. Lisäksi valtion viranomaisten yhteisessä Research.fi-tiedeportaalissa on korkean teknologian tietoja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

6. Tilastojen vertailukelpoisuus

Korkean teknologian ulkomaankauppatietoja on tilastoitu vuodesta 1987 lähtien. Tuoteryhmätason aikasarjoja voidaan pitää vertailukelpoisina takautuvasti tilastovuoteen 1995 saakka, mistä alkaen SITC Rev. 3 –tavaraluokitukseen perustuvat korkean teknologian tuoteryhmät ovat olleet käytössä. Toimialoittaisia aikasarjoja on niinikään saatavilla vuodesta 1995 lähtien.

Alan tilastot ovat eri maiden välillä vertailukelpoisia, sillä luokitukset perustuvat kulloinkin voimassaoleviin kansainvälisiin standardeihin.

7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys

Korkean teknologian ulkomaankauppatietojen varsinaiset tuottajat päivittävät tietojaan vielä muutamankin vuoden ajan, mutta Tilastokeskuksen julkaisemia lukuja ei myöhemmin muuteta. Näin ollen päivityksistä johtuen tiedoissa voi olla eroja.

Käytetyt määritelmät ja määritelmät noudattavat yleisesti korkean teknologian tilastoinnissa käytettyä käsitteistöä. Mahdollisista rajauksista tai muista tilastotietojen tulkintaan vaikuttavista seikoista mainitaan ao. tilastotietojen yhteydessä.


Lähde: Korkean teknologian ulkomaankauppa 2007, Tilastokeskus

Lisätietoja: Tero Luhtala (09) 1734 3327, Markku Virtaharju (09) 1734 3290, tiede.teknologia@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Kaija Hovi


Päivitetty 10.9.2008

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Korkean teknologian ulkomaankauppa [verkkojulkaisu].
2007, Laatuseloste: Korkean teknologian ulkomaankauppa 2007 . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 29.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ktek/2007/ktek_2007_2008-09-10_laa_001_fi.html