tk-icons
Sivuston näkymät

Saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee Tieto&trendit-sivustoa.

Olemme arvioineet palvelun saavutettavuuden itse.

Saavutettavuusseloste on laadittu 7.9.2020.

Miten saavutettava Tieto&trendit on?

Tieto&trendit täyttää osittain lain vaatimat A- ja AA-tason saavutettavuuskriteerit (WCAG-kriteeristö 2.1).

Mitä saavutettavuuspuutteita Tieto&trendit-sivustossa on?

 • Tilastokuvioiden sisältöä ei ole kuvailtu tekstivastineissa. Kuvioiden keskeinen sisältö on kuitenkin pyritty avaamaan sivun tekstissä. Tästä pyritään kertomaan jatkossa tekstivastineissa. (WCAG 1.1.1)
 • Tilastokuvioissa väriä on käytetty ainoana erottavana tekijänä. Värit on valittu niin, että ne erottuvat toisistaan harmaasävyinä. (WCAG 1.4.1)
 • Sivun kontrastissa on muutamia ongelmakohtia. Nämä korjataan syksyllä 2020. (WCAG 1.4.3, 1.4.11)
 • Verkkosivustolla on muutamia videoita ja yksi podcast, jolla ei ole tekstitystä eikä kuvailutulkkausta, eikä näistä ole tarjolla käsikirjoitusta. Koska nämä sisällöt on julkaistu ennen 23.9.2020, saavutettavuusvaatimukset eivät koske niitä (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 17 § 4 mom.). (WCAG 1.2.1, 1.2.2, 1.2.3, 1.2.5)
 • Kun tekstin kokoa suurentaa, osa sisällöistä ei näy kunnolla. Tämä korjataan syksyllä 2020. (WCAG 1.4.4)
 • Tilaa juttukooste -painikkeen ja alkuun-painikkeen ulkoasu hajoaa, kun sivua suurentaa merkittävästi tai tekstin välistystä muuttaa. Nämä korjataan syksyllä 2020. (WCAG 1.4.10, 1.4.12)
 • Sivuston pääkieli on merkitty suomeksi, mutta sivuilla on englanninkielisiä ilmauksia ja linkkejä, joiden kieltä ei ole merkitty englanniksi. (WCAG 3.1.2)
 • Sivuston koodissa on muutamia virheitä. Nämä korjataan syksyllä 2020. (WCAG 4.1.1)
 • Hakutulosten määrää ei kerrota apuvälinekäyttäjälle, vaikka se on tilasta kertova viesti. Tämä korjataan syksyllä 2020. (WCAG 4.1.3)
 • Artikkeleiden ja blogitekstien alla tarjotaan keskustelumahdollisuus Disqus-keskustelualustalla. Tässä lisäosassa on lukuisia saavutettavuuspuutteita. Otsikkotasoissa on virheitä, kontrasti ei riitä tekstieditorin painikkeissa, vihjetekstiä ei pääse klikkaamaan, näppäimistökäyttäjä jää näppäimistöansaan, toimintojen näkyvät nimet eroavat apuvälineiden ymmärtämistä nimistä, englanninkielistä tekstiä ei ole merkitty englanniksi. Disqus-sovellus poistetaan sivustolta syksyllä 2020. (WCAG 1.3.1, 1.4.11, 1.4.13, 2.1.2, 2.5.3, 3.1.2)
 • Tieto&trendit-verkkosivusto uudistettiin toukokuussa 2018. Jo tällöin sivuston saavutettavuuteen kiinnitettiin huomiota. Tarjolla on kuitenkin myös sivuston aiemmassa versiossa julkaistua sisältöä sekä painetun lehden sisältöjä pdf-muodossa. Näissä sisällöissä on saavutettavuuspuutteita muun muassa taulukoissa, pdf-tiedostojen merkinnöissä, linkkinimien selvyydessä, kuvien ja kuvioiden tekstivastineissa sekä kontrastissa. Vanhojen artikkeleiden yhteydessä mainitaan, että sisällöissä on saavutettavuuspuutteita. Verkkosivuilla oleva arkistoitu sisältö ei täytä saavutettavuuskriteereitä, koska lakia ei sovelleta ennen 23.9.2019 arkistoituun sisältöön (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 17 § 2 mom.) (WCAG 1.1.1, 1.3.1, 1.4.3, 1.4.5, 2.4.4)

Jos tarvitset sellaista sisältöä, jota et pysty saavutettavuuspuutteiden takia käyttämään, ota yhteyttä Tieto&trendit-toimitukseen. Toimituksen sähköpostiosoite on tietotrendit@tilastokeskus.fi.

Huomasitko muita saavutettavuuspuutteita?

Jos huomaat sellaisia puutteita Tieto&trendit-sivuston saavutettavuudessa, joita ei ole listattu tällä sivulla, kerro puutteista meille. Teemme parhaamme puutteiden korjaamiseksi.

Voit antaa palautetta sähköpostitse osoitteeseen saavutettavuus@tilastokeskus.fi. Jos haluat antaa palautetta puhelimitse, soita Tilastokeskuksen tietopalveluun, p. 029 551 2220.

Vastaamme palautteeseesi mahdollisimman pian tai viimeistään kahden viikon sisällä.

Saavutettavuuden valvonta Etelä-Suomen aluehallintovirastossa

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.

Jos et ole tyytyväinen meiltä saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.           

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Saavutettavuuden valvonnan yksikkö

Saavutettavuusvaatimukset-verkkopalvelu

saavutettavuus@avi.fi

puhelinnumero (vaihde) 0295 016 000