52 Myyjät, kauppiaat ym.

Pääluokat - Ammattiluokitus 2010
 
5 Palvelu- ja myyntityöntekijät
52Myyjät, kauppiaat ym.
521Katu- ja torikauppiaat
522Myyjät ja kauppiaat
523Kassanhoitajat ja lipunmyyjät
524Muut myyntityöntekijät

52 Myyjät, kauppiaat ym.

Myyvät ja esittelevät tavaroita vähittäis- tai tukkukaupoissa, toreilla ja markkinoilla, ovelta ovelle -myynnissä, puhelimitse tai asiakaspalvelukeskusten kautta. Voivat kirjata ja ottaa vastaan tavaroista ja palveluista suoritettavia maksuja. Vastaavat pienten vähittäismyyntipisteiden toiminnasta. Suoriutuminen useimmissa tämän 2-numerotason ammateissa edellyttää ISCOn taitotason kaksi valmiuksia.

Tehtäviin kuulu yleensä: tavaroiden myynti vähittäis- tai tukkukaupoissa, myyntikojuissa kaduilla tai toreilla, puhelimitse tai asiakaspalvelukeskusten kautta. Tähän kuuluu myös välittömästi nautittaviksi tarkoitettujen aterioiden myyminen ja tarjoileminen tiskeillä ja kaduilla sekä ovelta ovelle -myynti.

Tehtäviin voi kuulua myös: tavaroiden esitteleminen ja näytteille asettaminen asiakkaita varten; myytävien tavaroiden hankinta ja hankintaan liittyvien ostosopimusten tekeminen; tavaroiden hyllyttäminen; kassakoneiden, optisten hintakoodin lukulaitteiden, tietokoneiden tai muiden laitteiden käyttö tavaroiden ja palveluiden myyntitapahtumien kirjaamiseen ja maksujen vastaanottamiseen, sekä myytyjen tuotteiden kääriminen paperiin ja paketointi.

Joidenkin tähän ryhmään kuuluvien ammattien työnkuviin voi kuulua työnjohtotehtäviä sekä myytävien tuotteiden valikoiman ja sopivien varasto- ja hintatasojen määrittäminen.


Tähän kuuluu:
- 521 Katu- ja torikauppiaat
- 522 Myyjät ja kauppiaat
- 523 Kassanhoitajat ja lipunmyyjät
- 524 Muut myyntityöntekijät

Tähän kuuluu myös:


Tähän ei kuulu: