Uutisia 2.10.2014

Nousukausikaan ei ratkaisisi rakennetyöttömyyttä

Enemmistöllä työttömistä on taustallaan yksi tai kaksi työllistymistä heikentävää – esimerkiksi koulutukseen tai alueelliseen sijaintiin liittyvää – rakenteellista tekijää. Ilmiö liittyy erityisesti perinteisesti miesvaltaisten toimialojen heikkoon menestykseen. Lähes 80 prosenttia työttömistä, joiden työkokemus on taantuvalta toimialalta, on miehiä, kirjoittavat Topias Pyykkönen ja Jussi Pyykkönen Tieto&trendit-lehden (5/2014) artikkelissa.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Topias Pyykkönen ja Kansaneläkelaitoksen asiantuntija Jussi Pyykkönen arvioivat artikkelissaan rakenteellisen työttömyyden laajuutta ja sen taustalla vaikuttavia tekijöitä tarkastelemalla vuonna 2012 työttömänä olleiden henkilöiden koulutus- ja työhistoriaa. Pyykkösten tuoreen laskelman perusteella suurin osa työttömistä – 62 prosenttia eli 173 000 työtöntä – on tilanteessa, jossa työnhakua hankaloittaa yksi tai kaksi rakenteellista tekijää. Neljä rakenteellista tekijää löytyy noin 13 000 työttömältä eli 5 prosentilta.

Edes myönteinen suhdannekehitys ei yksin ratkaise rakenteellista työttömyyttä. Nousukaudella ei välttämättä palkatakaan työtöntä vaan työvoiman ulkopuolella oleva, esimerkiksi opiskelija. Näin työvoima kasvaa, mutta työttömien määrä jää ennalleen, muistuttavat kirjoittajat.

Kun yli puolella työttömistä on taustallaan vähintään kaksi työllistymistä heikentävää tekijää, mistä saadaan tarvittavat taidot ja ominaisuudet omaava työvoima, jos työvoiman tarjonnassa ei tapahdu muutoksia. Tätä vasten vaatimukset väestön työvoima-asteen nostamiseksi ja hyvinvointivaltion rahoittamisen turvaamiseksi ovat perusteltuja. Jos työn kysyntä ja työttömien taidot eivät toisaalta kohtaa, onko kohtuutonta tarjota työttömälle ratkaisuksi keppiä, kysyvät kirjoittajat.

Uusia työnantajayrityksiä ei synny tarpeeksi

Suomessa ei ole riittävästi yksityisiä työnantajayrityksiä, jotka synnyttäisivät uusia työpaikkoja ja vahvistaisivat sitä kautta hyvinvointiyhteiskunnan perustaa, kirjoittaa Pekka Lith artikkelissaan.

Yrityksiä on kaiken kaikkiaan nyt lähes 60 000 enemmän kuin vuonna 1990, mutta niiden henkilöstömäärä on suunnilleen samalla tasolla kuin tuolloin. Yritysten lisäys on keskittynyt sivutoimiseen yrittämiseen ja yksinyrittäjyyteen. Työllisyyden lisäys puolestaan on viime vuosina tullut lähinnä kuntien piiriin.

Vuosina 2008–2012 työnantajayritysten määrä pieneni tuhannella yrityksellä. Samanaikaisesti niiden henkilöstömäärä supistui 26 500 henkilöllä.

Lisätietoja:
Erikoistoimittaja Maija Metsä-Pauri 029 551 2785
Yliaktuaari Topias Pyykkönen 029 551 2628

Tutustu Tieto&trendit-lehden muuhun sisältöön lehden verkkosivuilla http://tietotrendit.stat.fi/

Tilaukset Edita Publishing Oy:n asiakaspalvelusta 020 450 05 tai Editan verkkokaupasta. Voit myös ostaa lehden Akateemisesta kirjakaupasta.