Nyheter 16.6.2014

Revideringen av nationalräkenskaperna medför att de ekonomiska siffrorna ändras

Statistikcentralen har publicerat preliminära bedömningar av hur ibruktagandet av det reviderade nationalräkenskapssystemet ENS 2010 har inverkat på bruttonationalprodukten och andra centrala ekonomiska nyckeltal i Finland. Enligt bedömningarna förväntas bruttonationalproduktens nivå stiga under 2000-talet med i genomsnitt omkring fyra procent.

Preliminära bedömningar av inverkan för år 2011: BNP, den offentliga sektorns underskott och skuld

Nivåförändring av BNP, %
- inverkan av kapitalisering av forsknings- och utvecklingsverksamhet
- inverkan av kapitalisering av vapensystem
- övriga tidsserieförändringar
(uppdaterade källmaterial och metoder samt felkorrigering)
4,2
3,7
0,3
0,2
Den offentliga sektorns underskott, förändring i BNP-förhållande 1) -0,3
Nivåförändring av den offentliga sektorns skuld 2), %
Den offentliga sektorns skuld, förändring i BNP-förhållande 1)
2,6
-0,8

1) Skillnaden mellan det nya och det gamla BNP-förhållandet. I fråga om underskott betyder ett negativt tal att underskottet ökar i förhållande till BNP.
2) Förändring av skuld i euro i förhållande till den gamla uppgiften om skuld.

I samband med revideringen gör Statistikcentralen även andra ändringar i nationalräkenskapernas tidsserier fr.o.m. år 1975. Utöver bruttonationalprodukten inverkar revideringen av ENS 2010 bland annat på den offentliga sektorns underskott och skuld.

Förändringar i statistikföringen av betalningsbalansen

Även statistikföringen av betalningsbalansen förnyas på grund av ibruktagandet av den nya internationella standarden för betalningsbalansen (Balance of Payments Manual, BPM6). Enligt Statistikcentralens preliminära bedömningar av inverkan försvagas Finlands bytesbalans i förhållande till bruttonationalprodukten med 0,2 procent på grund av förändringen och den utländska nettoställningen minskar med 1,4 procent år 2011.

Bedömningarna av inverkan gäller år 2011. Bedömningarna omfattar både inverkan av ENS2010/BPM6-metodrevideringarna och inverkan av andra tidsserieförändringar. De egentliga uppgifterna som publiceras kan avvika från dessa preliminära bedömningar. De nya BNP-tidsserierna, tidsserien för den offentliga sektorns underskott samt de nya tidsserierna för betalningsbalansen och utlandsställningen publiceras 11.7.2014. De nya tidsserierna för den offentliga sektorns skuld publiceras 30.9.2014.

Innehållet i revideringen av ENS 2010 har för Finlands del beskrivits närmare på Statistikcentralens webbsidor om ENS 2010. Förnyandet av statistikföringen av betalningsbalansen presenteras på webbsidorna för revideringen av betalningsbalansen. Europeiska unionens statistikbyrå Eurostat har webbsidor med anknytning till revideringen, där det finns material om revideringen.

Eurostats ESA 2010 (ENS 2010) -webbsidor

Förfrågningar: kansantalous@stat.fi; Paula Koistinen-Jokiniemi 029 551 3362; Olli Savela 029 551 3316