Uutisia 15.1.2014

Tilastokeskus tutkii maahanmuuttajia

Ulkomaista syntyperää olevien työ ja hyvinvointi -tutkimuksen (UTH) tiedonkeruu on käynnistynyt 13.1.2014. Kyseessä on suurin Suomessa tehty koko maahanmuuttajataustaiseen väestöön kohdistuva tutkimus. Haastattelututkimuksen tiedonkeruun tekee Tilastokeskus, ja keruu kestää koko tämän vuoden. Tutkimuksen toteuttavat Tilastokeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Työterveyslaitos.

"Aikaisemmissa maahanmuuttajatutkimuksissa on saatu tietoa yksittäisistä kieli- tai kansalaisuusryhmistä. Tämän UTH-tutkimuksen avulla voidaan arvioida koko ulkomaista syntyperää olevan väestön työmarkkinatilannetta, terveyttä ja hyvinvointia ja verrata sitä koko väestön tilanteeseen", kertoo yliaktuaari Liisa Larja Tilastokeskuksesta.

"Tällä hetkellä väestötasoista tietoa on saatavilla niukasti, sillä suurimmissa väestötutkimuksissa maahanmuuttajia on otoksissa niin vähän, että maahanmuuttajista ei voida saada luotettavia tuloksia. Riskinä on, että väestöryhmien väliset erot hyvinvoinnissa jäävät havaitsematta."

Tietoa maahanmuuttajien elinoloista tarvitaan

Maahanmuuttajaväestön määrän kasvaessa tarvitaan entistä enemmän tietoa kotoutumisen seurantaa ja palveluiden kehittämistä varten. Tutkimuksessa saadaan tietoa esimerkiksi maahanmuuttajien terveydentilasta ja toimintakyvystä, työsuhteen laadusta, työssä jaksamisesta, toimeentulosta, elintavoista, elämänlaadusta, luottamuksesta viranomaisiin ja heidän kokemuksistaan julkisten palveluiden laadusta.

Lisäksi tutkimuksessa on mukana kotoutumiseen liittyviä erikoiskysymyksiä. Niissä selvitetään muun muassa koulutustaustaa, opiskelua ja suomen tai ruotsin kielen taitoa. Vastaajilta kysytään myös syrjintäkokemuksista, ovatko he mielestään ylikoulutettuja nykyiseen työhönsä, millaisia työn saamisen esteitä he kohtaavat tai tuntevatko he itsensä enemmän suomalaisiksi vai syntymämaansa kansalaisiksi.

Tutkimukseen on valittu haastateltaviksi satunnaisesti 6 400 ulkomaista syntyperää olevaa henkilöä. Ulkomainen syntyperä on uusi tilastokäsite ja se tarkoittaa henkilöitä, joiden molemmat vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla.

Haastattelut tehdään 12 kielellä

Maahanmuuttajien osallistumista tutkimukseen on pyritty helpottamaan monin tavoin. Haastattelulomake on suomen lisäksi 11 kielellä, ja haastattelijoiksi on palkattu näitä kieliä osaavia tilastohaastattelijoita. Lisäksi Tilastokeskuksessa on otettu käyttöön uusi videoneuvottelusovellus etätulkkauksen järjestämiseksi eri puolella Suomea asuville vastaajille.

Haastattelut tehdään yleensä haastateltavan kotona. Tiedonkeruusta vastaa Tilastokeskuksen oma, koko maan kattava haastattelijaverkosto. Yksittäisten vastaajan tiedot käsitellään täysin luottamuksellisesti kuten kaikessa Tilastokeskuksen tilastotuotannossa eikä vastaajan tietoja voi erottaa tilastoina julkaistuista tuloksista.

Ensimmäisiä tuloksia tutkimuksesta julkaistaan vuoden 2015 syksyllä.

Tutkimuksen toteuttajien lisäksi tiedonkeruuta rahoittaa EU:n kotouttamisrahasto sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätietoja: yliaktuaari Liisa Larja p. 09 1734 3461

Tiedonkeruun kotisivu
Tutkimuksen esittely Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla