Tiedote 13.6.2012

Tilastokeskus avainkumppaniksi Apps4Finland-kilpailuun

Tänään julistetussa Apps4Finland 2012 -kilpailussa haetaan parhaita ideoita ja sovelluksia, jotka hyödyntävät avointa dataa. Tilastokeskus myöntää tämän vuoden kilpailussa uuden erikoispalkinnon "Stats4Finland" parhaalle tilastotietoihin perustuvalle työlle. Kilpailun osallistumisohjeet aikatauluineen löytyvät osoitteesta http://apps4finland.fi/.

Kilpailun järjestämiseen osallistuminen on osa Tilastokeskuksen työstä tilastojen käytön ja vaikuttavuuden lisäämiseksi yhteiskunnassa. "Tilastojen lukutaito on yksi tämän päivän tärkeistä kansalaistaidoista. Haastamme kilpailuun osallistujat etsimään uusia ja innovatiivisia tapoja hyödyntää tilastotietoja. Arviointikriteereinä käytetään mm. sitä, miten työ tukee tilastojen ymmärtämistä ja havainnollistamista, valottaa tilastojen roolia yhteiskunnassa ja tavallisen suomalaisen elämässä sekä edistää tilastojen luku- ja käyttötaitoja", toteaa tietopalvelujohtaja Heli Mikkelä Tilastokeskuksesta.

"Kansainvälinen tilastoalan yhteistyöjärjestö ISI (International Statistical Institute) on julistanut ensi vuoden kansainväliseksi tilastovuodeksi, ja toivomme kilpailun myötä saavamme monia hyviä ideoita tilastovuotta varten."

Elo-syyskuussa pidetään Tilastokeskuksen ja kilpailun järjestäjien yhteistyöllä workshop, jossa pureudutaan tilastoaineistojen käyttömahdollisuuksiin. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Workshopien aikatauluista ja sisällöstä tiedotetaan tarkemmin kesän mittaan.

Tilastojen kansainvälisyys mukaan tarkasteluun

"Tilastot ovat kansainvälisiä, ja toivommekin saavamme kilpailuun myös sellaisia töitä, jotka heijastavat tiedon ja yhteiskunnallisten ilmiöiden kansainvälisyyttä", pohtii Heli Mikkelä. Tämän tukemiseksi tänään julkaistaan avoimet rajapinnat Euroopan tilastoviraston Eurostatin ylläpitämiin avaintaulukoihin, jotka ovat Tilastokeskuksen internetsivujen kautta saatavilla PX-Web-muotoisina osana Kansainvälisen tilastotieton palvelukokonaisuutta. Eurostatin avaintaulukot sisältävät yli 1 000 tilastotaulukkoa EU-jäsenmaista ja joistakin EU:n ulkopuolisista maista.

Rajapinnan julkaiseminen jatkaa aiemmin alkanutta tietojen avaamista. Tammikuussa 2012 Tilastokeskus julkaisi uudet julkaistujen tietojen jatkokäyttöehdot, joissa myönnetään tilastokeskus.fi-palvelussa sekä siihen liittyvissä maksuttomissa tilastotietokannoissa julkaistuille tiedoille maailmanlaajuinen, peruuttamaton jatkokäyttöoikeus sekä kaupallisiin että ei-kaupallisiin tarkoituksiin.

Samalla julkaistiin avoimet rajapinnat laajaan StatFin-tilastotietokantaan. StatFin sisältää tuhansia taulukoita ja satoja miljoonia tietosoluja lähes 200 eri tilastosta kaikilta tilastojen aihealueilta. StatFin on toteutettu PX-Web-tekniikalla, mikä mahdollistaa tietojen jatkokäytön. StatFinin tietosisältöä laajennetaan jatkuvasti.

Tilastokeskus jatkaa tietovarantojen avaamista käyttäjäpalautteen pohjalta. Potentiaalisia avattavia julkisia tietokokonaisuuksia ovat muun muassa luokitustietokannat. Tietopalvelujohtaja Heli Mikkelä korostaa, että tietojen avaamisessa on edettävä harkiten: "Ennen tietovarantojen avaamista on aina huolehdittava siitä, että tietoihin on liitetty käytön tueksi riittävät metatiedot. Tilastotietojen avaamisessa on huolehdittava myös siitä, että esimerkiksi pienalueita koskevien tietojen avaaminen ei vaaranna tietosuojaa."

Lisätietoja: tietopalvelujohtaja Heli Mikkelä 09 1734 3200

Apps4Finland-kilpailu
Tilastokeskus ja avoin data - tiedote
Tilastokeskuksen tietojen käyttööehdot
Kansainvälisen tiedon palvelu: Eurostatin avaintaulukot