Pressmeddelande 19.10.2010

Konsten att läsa statistik i fokus på Världsstatistikdagen

Den första Världsstatistikdagen firas 20.10.2010 på initiativ av FN:s generalförsamling. Dagen firas på många olika sätt i nästan hundra länder. Målen för dagen är att betona betydelsen av tillförlitlig information i vardagstänkandet och beslutsfattandet, göra statistik bekant för allmänheten samt att öka kännedomen om den officiella statistiken. Producenterna av Finlands officiella statistik vill på statistikdagen lyfta fram konsten att läsa och använda statistik som en del av medborgarfärdigheterna.

På Världsstatistikdagen 2010 satsar man i Finland särskilt på samarbete med läroanstalterna. Skolorna erbjuds uppgifter och läromaterial som har statistik som tema och som grundar sig på statistik. Uppgifterna lämpar sig för undervisning i flera olika läroämnen, bl.a. hälsokunskap, matematik, samhällskunskap, biologi och geografi, i olika årskurser. Skolorna erbjuds dessutom en möjlighet att inbjuda experter inom olika områden för att berätta om statistik och hur man producerar och använder statistik. Besök i skolor ordnas på olika håll i Finland.

Den officiella statistiken beskriver samhället tillförlitligt och täckande

Finlands officiella statistik (FOS) omfattar nästan 300 statistikgrenar som beskriver situationen och utvecklingen i samhället. Officiell statistik produceras av 14 organisationer inom den offentliga förvaltningen, som har förbundit sig att följa gemensamma kvalitetskriterier. Med hjälp av denna omfattande statistikproduktion kan man ge en tillförlitlig bild av finländarnas liv, vardag och livsmiljö. Ett exempel på statistik som ger en bild av finländarens liv är det infopaket om "finländaren i statistiken" som sammanställts för Världsstatistikdagen.

Den officiella statistiken är en central faktor i det samhälleliga beslutsfattandet, uppföljningen av inhemska och internationella avtal samt i samhällsforskningen. Statistik behövs till exempel som underlag för lagstiftningsarbetet, styrningen av kommunekonomin och planeringen av företagens verksamhet. Med hjälp av den officiella statistiken kan såväl myndigheter, politiska beslutsfattare, företag som vanliga medborgare få en tillförlitlig bild av samhället.

Det är också nödvändigt att ha tillförlitlig och jämförbar statistik för beslutsfattandet i Europeiska unionen. Statistik används bl.a. i EU:s ekonomi- och penningpolitik, jordbrukspolitik, allokering av understöd ur strukturfonden samt vid fastställande av medlemsländernas betalningsandelar. EU:s statistikbyrå Eurostat sammanställer och publicerar statistiska uppgifter om EU-länderna.

Bakgrundsmaterial och källor

Förfrågningar
Världsstatistikdagen: Minna Korhonen (09) 1734 2627 eller Leila Kaunisharju (09) 1734 7369
Finlands officiella statistik: Riitta Harala (09) 1734 3604 eller Heli Mikkelä (09) 1734 3200